Green breath in restaurant designs

The green – color of life, nature, freshness and energy are the things that the human always needs for living. Architects wisely apply this core value in their own designs to minimize harmful impacts of architectural works on public health and the environment. From stages of concept design to construction, all of necessary functions, auxiliary areas, eco-materials, plants positions are arranged on a scientific and aesthetics layout. Especially in the Food & Beverage industry, the green element is indispensable to bring a nice space to guests’ experience. The Finest Magazine would like to take you to those places to feel “the green breath” from restaurants throughout Asia.

Restaurant in Tokyo Metropolitan Teien Art Museum, Japan

Located at the Southern end of Tokyo Metropolitan Teien Art Museum, the restaurant designed by Kume Seike where is the land of historical sites surrounding by diverse nature which is rare for the city center. Therefore, the architects’ purpose is keeping the traditional elements as much as possible with all of respect and making their architecture become more harmonious with it.

This slideshow requires JavaScript.

Since the west side is the main view of the restaurant, the eaves are designed lowly not only to block out the negative effects of sunlight, but also to make the restaurant look like a terrain. This will not disturb the historical landscape as a lawn space since its foundation. In addition, a glass gable is installed on the east side to take soft natural light and ensure that it does not impair guests’ view and comfort.

This slideshow requires JavaScript.

The roof is designed so flat to easily wash away the fallen leaves year by year. Whereby, the ceiling indoor is curved to follow the shape of roofs by wood, creating a unique geometry with dynamic lighting transaction.

Under curved ceiling covered by wood, a dining space surrounded by gentle natural light, blessed nature and a garden bring historical beauty. The architects created a project bringing modern breath mixing up with the nostalgia of museum subtly.

Greenhouse Restaurant, China

In Chengdu, Luxelakes Eco-city is known with various outdoor sports facilities and entertainment buildings that are bespoke-designed to become the kind of landscape architecture with abundant experience. Designed by Chengdu Wide Horizon Investment Group, Greenhouse is the largest restaurant on Luxe’s Island. The architects not only ensure more functions than those of a basic Food and Beverage space, but also make it become a green building.

This slideshow requires JavaScript.

With the request from the operator of Sunyuki, the floor plan is designed like a “flower”, with public space positioned in the middle and private dining rooms scattered on the “petal”. The public space is not only a traffic core connecting the main entrance and the center on 2nd floor, but also plays a role as a unique exhibition space. Located on “petal”, the private dining rooms with windows from floor to ceiling can offer anexpansive view. These “petals” will be opened to create a huge space in case of major events.

This slideshow requires JavaScript.

To expand views to the lake and island, some views by timber structure are added on 2nd floor to attract guest’s curiosity. The architects wisely applied “stack effects” to the atrium to make a unique center in the middle of the “flower”.

This slideshow requires JavaScript.

Due to requirements on strict cost control, the local traditional construction material and economical materials are prioritized for the best solutions. Accordingly, ordinary stone, single corrugated steel plate, polycarbonate sheet, and non-reinforced concrete are used in this project. The rammed wall which can increase privacy and decrease interior design cost, will create a warm indoor space in winter and a cool one in summer.

Lemongrass Restaurant, Indonesia

Only 60 kilometers away from Indonesia’s capital, inspired from the landmark of famous Bogor Botanical Garden is known a “Tropical Paradise”. Einstein & Associates brought it into Lemongrass to create a space that guests can immerse in wonderful nature.

The first step into restaurant, guest is attracted by the narrow tropical jungle corridor where their senses are awakened by whisper sound of water and smell of plants that are intended to delete the boundary between indoor and outdoor space. From foyer, guests can see two main areas including indoor and outdoor dining spaces. A long open kitchen always welcomes guests to see the menu and the food ready to be severed. The mosaic floor in the center of indoor dining area and tropical color of furniture which are mixed harmoniously with outdoor space create the impressive points to stimulus vision and taste of guests. Entire of space is more perfecter when mixed up with wood, stone and terracotta tiles.

The guests will be totally immersed in fresh tropical air in Bogor with the beautiful blue mosaic reflecting pool and the tropical garden – the heart of outdoor dining area.

Going up to 2nd floor is a smaller space since a big void to look down the first floor’s dining area. There is no boundary when going up to the 2nd floor to make guests closer to nature with natural cream stone mixed with colorful recycled wood and raw concrete ceiling – balancing element of entire restaurant.

Different with layout plan of 2nd floor, arrangement of rooftop area is more flexible with long table bar and colorful loose lounger chairs. The experience will be more completed when arriving the rooftop dining which is a perfect position to have a breathtaking view of the sunset, majestic mountains and tropical garden at first floor and feeling the breath of “Tropical Paradise”.

The Cloud, Vietnam

Like its name, The Cloud designed by a21 studio is situated on the top of the hill surrounding nature belong I-Resort zone. From changing the mindset about architectural design, bringing the design closer to reality by simple construction methods, taking advantages on the existing platform, renovation is blow up The Cloud by their own design language.

Occupied with 60 persons, “The Cloud” is designed and constructed to ensure the schedule plan and reduction of waste from construction process. Accordingly, the architects decided to keep entire of existing foundation and arranged them into a traditional beam to avoid effects from the sunlight and rain, allowing guests to enjoy fresh air and surrounding green landscape. The local popular material is utilized for saving project cost. The stone slabs which are installed with an old boat above is now the unique roof of the bar.

The accent of “The Cloud” is the “big lantern” on the rooftop restaurant that was made from a light metal frame covered by colorful canvas. In addition to playing a role like a main light source for entire restaurant, it becomes an iconic of the resort when looking over the river.

It can be said that “The Cloud” is the ideal location that guest can enjoy both delicious food and incredible views covered by green landscape from the top of the hill for an unforgettable experience.

  TOP